Sistemul solar

           Este alcatuit din Soare si ansamblul de corpuri ceresti legate de acesta prin forta gravitationala: cele opt planete, cei 162 de sateliti naturali ai acestora, trei planete pitice, si alte corpuri mai mici (care includ asteroizi, meteoriti, comete, praf, obiectele centurii Kuiper etc.). In centru se afla Soarele, iar celelalte astre orbiteaza In general In jurul acestuia.
          Pluto a fost considerata cea de-a noua planeta a sistemului solar, pana cand International Astronomical Union i-a schimbat statutul, pe 24 august 2006, din planeta In planeta pitica (planeta dwarf).
           Sistemul solar,in sens general, o stea Impreuna cu alte obiecte ceresti ce graviteaza In jurul sau se numeste sistem stelar, termenul de solar referindu-se strict la steaua numita Soare (din lat. Sol).

Contextul galactic

           In cadrul galaxiei noastre, Calea Lactee, sistemul solar se afla pe unul din bratele exterioare, numit Bratul Orion sau "pintenul local", Intr-o regiune cu o densitate de materie relativ mica, lucru care se presupune ca a avut efecte benefice asupra posibilitatii aparitiei vietii pe Pamant. Soarele Impreuna cu Intregul sistem solar se afla Intr-o miscare de revolutie In jurul centrului galaxiei, aflat la o distanta de 25.000 - 28.000 ani-lumina (aproximativ jumatate din raza galaxiei), cu o perioada de revolutie de aproximativ 225-250 milioane de ani (anul galactic al sistemului solar). Viteza de deplasare pe aceasta orbita circulara este de aproximativ 220 km/s, iar directia este orientata spre pozitia actuala a stelei Vega.
           In imediata apropiere se afla sistemul de trei stele Alfa Centauri (din constelatia Centaurus), compus dintr-o pereche de stele (Alfa Centauri A si B) asemanatoare Soarelui, In jurul carora graviteaza la o distanta de 0,2 ani-lumina pitica rosie Alfa Centauri C, de o luminozitate relativ mica. Aceasta din urma este steaua cea mai apropiata de Soare, la o distanta de 4,24 ani-lumina, motiv pentru care mai este numita „Proxima Centauri”. In continuare In ordinea distantei se gasesc:

Caracteristici ale planetelor

Tabelul de mai jos prezinta diametrul, masa si raza orbitala a planetelor, toate cantitatile fiind normalizate la cele ale Pamantului.

Planeta Diametru ecuatorial Masa
Mercur 0.382 0.06
Venus 0.949 0.82
Pamant 1.00 1.00
Marte 0.53 0.11
Jupiter 11.2 318
Saturn 9.41 95
Uranus 3.98 14.6
Neptun 3.81 17.2
Pluto 0.24 0.0017