Mercur

          Mercur este planeta cea mai apropiata de Soare, orbitandu-l o data la fiecare 88 zile. Luminozitatea sa variaza intre -2,0 si 5,5 in magnitudine aparenta, dar nu este usor de vazut fiindca cea mai mare separare angulara (cea mai mare elongaţie) faţa de Soare este de doar 28,3°, insemnand ca se poate vedea doar imediat dupa apusul Soarelui. Planeta ramane inca intr-o relativa obscuritate fiindca, in comparaţie cu celelalte planete, puţine lucruri se stiu despre ea: singura nava spaţiala care s-a apropiat de Mercur a fost Mariner 10 (1974-1975), care a cartografiat doar 40%-45% din suprafaţa planetei.
           Fizic, planeta Mercur este similara in aparenţa cu Luna fiindca este brazdata de cratere. Ea nu are sateliţi naturali si nici atmosfera reala. Planeta are un nucleu mare de fier care genereaza un camp magnetic de 100 de ori mai slab decat cel al Pamantului. Temperatura la suprafaţa planetei Mercur variaza de la aproximativ 90 K pana la 700 K, punctul subsolar fiind cel mai fierbinte si fundul craterelor de langa poli fiind punctele cele mai reci.
           Observaţii inregistrate ale planetei Mercur dateaza din vremea sumerienilor, in al treilea mileniu inaintea erei noastre. Romanii au numit planeta dupa zeul mesager Mercur (in Grecia Hermes, in Babilonia Nabu), probabil datorita miscarii aparent rapide pe cerul crepuscular. Simbolul astronomic pentru Mercur este o versiune stilizata a capului zeului avand o palarie cu aripi, pe un caduceu, un antic simbol astrologic. inainte de secolul 5 i.e.n., astronomii greci credeau ca planeta e formata din doua obiecte separate: una vizibila doar la rasarit si cealalta vizibila doar la apus. in India, planeta a fost denumita Budha, dupa fiul Chandrei (al Lunii). Culturile chineza, coreana, japoneza si vietnameza fac referiri la planeta Mercur sub denumirea de Steaua apei, denumire bazata pe cele Cinci Elemente.

Planete