Saturn

          Saturn este cea de a sasea planeta de la Soare, fiind o planeta gazoasa (denumita si Joviana, dupa numele planetei Jupiter), este a doua ca marime din Sistemul solar dupa Jupiter). Saturn are un sistem de inele bine conturat, format In special din particule de gheata si o mai mica cantite de resturi si praf. A fost denumita dupa zeul roman Saturn, simbolul planetei fiind o reprezentare stilizata a coasei acestuia.
           Saturn este un sferoid aplatizat, fiind turtit la poli.Diferenta dintre diametrul ecuatorial si cel polar este de aproximativ 10% (120,536 km fata de 108,728 km), si se explica prin starea fluida In care se afla si viteza de rotatie. Celelate planete gazoase sunt si ele aplatizate, Insa Intr-o proportie mai mica. Saturn este singura dintre planetele Sistemului solar cu densitatea mai mica decat cea a apei (0,687 g/cm³); atmosfera superioara este Insa mai putin densa In timp ce miezul planetei are o densitate considerabil superioara celei a apei.
           Atmosfera saturniana prezinta benzi paralele, asemanatoare cu cea a planetei Jupiter, Insa In cazul lui Saturn aceste benzi nu sunt la fel de bine conturate si sunt mai late la ecuator. Vanturile aici sunt printre cele mai puternice din Intreg sistemul solar, date Integistrate de Voyager indica maxime de 500m/s Solarviews
           Atmosfera, de obicei calma a lui Saturn, prezinta uneori structuri si elemente specifice; In 1990 telescopul Hubble a observat o uriasa formatiune noroasa langa ecuatorul lui Saturn care disparuse In 1994 cand Voyager a depistat o alta furtuna, mai mica. Furtuna observata In 1990 are un caracter ciclic manifestanduse odata la aproximativ 30 de ani; au mai fost observate In 1876, 1903, 1933 si 1960, cea din 1933 fiind cea mai cunoscuta. Respectand regula urmatoarea aparitie ar trebui sa fie In 2020.

Planete