Terra

            Pamantul (numit si Terra sau Planeta Albastra) este a treia planeta ca distanta fata de Soare in sistemul nostru solar, si a cincea ca marime. Cand desemneaza planeta, cuvantul se scrie cu majuscula. Pamantul face parte dintre planetele interioare ale sistemului solar (planetele aflate in interiorul centurii de asteroizi). Este cea mai mare planeta telurica din sistemul solar, si singura din Univers cunoscuta ca adapostind viata (controversele legate de existenta vietii extraterestre continua sa existe).
            "Telurice" se numesc toate planetele care, la fel ca si Pamantul, sunt stancoase si contin silicati si fier. in sistemul solar sunt telurice: Mercur, Venus, Pamantul, Marte, precum si planeta pitica Ceres. Recent s-au descoperit insa si planete telurice extrasolare.
            Pamantul s-a format acum aproximativ 4,57 miliarde (4,57×109) de ani, iar singurul satelit natural Luna, numita si Selena, a inceput sa-l orbiteze putin timp dupa aceea, cu 4,533 miliarde (4,533×109) de ani in urma1. Suprafata Pamantului este acoperita in proportie de 70,8% de apa, restul de 29,2% fiind solid si "uscat". Zona acoperita de apa este impartita in oceane, iar uscatul se subimparte in continente.
            De la formarea sa Pamantul a trecut prin numeroase procese geologice si biologice majore, astfel incat toate urmele conditiilor sale initiale au fost sterse. Suprafata exterioara a Pamantului este impartita in mai multe placi tectonice, care de-a lungul timpului se deplaseaza unele fata de celelalte. Miezul planetei este activ (fierbinte si lichid), fiind format din mantaua topita si miezul metalic, generator al campului magnetic. Conditiile atmosferice si de la suprafata, care au permis aparitia vietii pe Pamant, au fost la randul lor influentate in mod decisiv de catre diversele forme de viata. Acestea se afla intr-o balanta ecologica fragila, in permanenta schimbare.
            intre Pamant si restul Universului exista o permanenta interactiune. Astfel, Luna este cauza mareelor. in afara de asta, ea a infuentat continuu viteza miscarii de rotatie a Pamantului. Toate corpurile din jurul globului terestru sunt atrase spre Pamant; forta de atractie se numeste gravitatie, iar acceleratia cu care aceste corpuri cad in campul gravitational se numeste acceleratie gravitationala (notata cu "g" = 9,81 m/s2). Se crede ca motivul aparitiei oceanelor a fost o "ploaie" de comete din perioada timpurie a Pamantului. Impacturile ulterioare cu asteroizi au modificat si ele mediul inconjurator intr-o maniera decisiva. Schimbarile de orbita ale planetei pot fi considerate raspunzatoare pentru glaciatiunile produse de-a lungul istoriei, care au acoperit suprafata terestra cu un strat de gheata. Pamantul nu are alti sateliti naturali in afara de Luna; corpul ceresc Cruithne a fost calificat in mod gresit drept satelit al Pamantului, fiind in realitate un asteroid. Cruithne a fost descoperit in 1986; el urmeaza o orbita eliptica in jurul Soarelui, asemanatoare cu orbita Pamantului, si care nu se apropie prea mult de ea. De pe Pamant orbita lui se vede in forma de potcoava.

Planete