Uranus

          Uranus este a saptea planeta de la Soare si a treia ca marime (dupa diametru). Uranus este mai mare ca diametru insa mai mica sub aspectul masei decat Neptun.
           Majoritatea planetelor se invart pe o axa aproape perpendiculara pe planul eliptic, insa axa lui Uranus este aproape paralela cu elipsa. La trecerea lui Voyager 2, polul sud al lui Uranus era orientat aproape direct inspre Soare. Aceasta conduce la ciudatul fapt prin care regiunile polare ale lui Uranus receptioneaza mai multa energie de la Soare decat regiunile ecuatoriale. Uranus este totusi mai calda la ecuator decat la poli. Mecanismul care sta la baza acestor fapte este necunoscut.
           Ba chiar este neclar care dintre polii lui Uranus este polul nord. Fie inclinatia axei sale este putin peste 90 de grade si atunci rotatia sa este directa, fie este putin sub 90 de grade si rotatia este retrograda. Problema este ca trebuie trasa o linie despartitoare “undeva”, pentru ca in cazul lui Venus de exemplu, nu este clar daca rotatia este chiar retrograda (si nu cumva o rotatie directa cu o inclinatie de aproape 180 de grade). Este posibil ca acest fenomen sa fi fost provocat de o ciocnire cu un obiect cosmic imens.
           Datorita orientarii sistemului uranian si a traseului lui Voyager 2 prin el, descoperirile navetei s-au produs in acelasi interval de timp. Un strat inalt de dispersie de fum si praf gen smog au fost gasite in zona polului luminat de soare al planetei. Oamenii de stiinta au numit radiatia ultravioleta emanand din aceasta zona "stralucire de zi".

Planete